De overheid terug naar de roots

Het is alweer een tijdje terug dat ik mijn laatste mening hier geplaatst heb. Had je dan helemaal geen mening om over te schrijven al die tijd, hoor ik u denken. Jazeker, ik had meer meningen dan ooit tevoren, maar gewoon geen tijd om er één te schrijven voordat de volgende alweer voorbij kwam. Maar dat ga ik wel inhalen, te beginnen met deze.

Ik kan het gaan hebben over de oorlog in Oekraïne of andere conflicten die de wereldvrede bedreigen, maar dat komt later misschien nog wel. Er zijn momenteel te veel zaken korter bij huis die aandacht verdienen. Natuurlijk, die oorlog is verschrikkelijk en verdiend alle aandacht om beëindigd te worden. Niet dat ik de illusie heb dat ik dat zou kunnen bewerkstelligen, maar volgens mij is het zo dat je eerst je eigen sores op orde moet hebben voordat je je druk kunt gaan maken om andere problemen.

Ze zeggen wel eens, “vroeger was alles beter” en voor veel dingen is dat inderdaad zo volgens mij. Sommige dingen niet, daar zijn allerlei positieve verbeteringen in gekomen waar je vroeger alleen maar van kon dromen. Een van die dingen die vroeger beter was wil ik er nu even uitlichten. De zorgplicht van de overheid. We nemen bijvoorbeeld artikel 22 van de Nederlandse Grondwet. “De overheid moet de volksgezondheid in Nederland bevorderen en ze moet zorgen voor voldoende goede woningen. Verder schept de overheid voorwaarden voor ontplooiing en vrijetijdsbesteding.” Toch drie hele belangrijke punten in het dagelijkse bestaan van de gemiddelde Nederlander.

Ik wil nu even vaststellen dat de overheid op elk van deze drie punten ernstig verzaakt.
1. “De overheid moet de volksgezondheid bevorderen”. Dat kan niet met particuliere commerciële verzekeraars die er alleen maar zijn om winsten te maken. Bovendien doet niet de overheid hier wat, maar hebben ze het over de schutting gegooid bij de dure commerciële partijen. En de burgers zijn de dupe, die betalen de hoofdprijs en krijgen steeds vaker minder zorg, zelfs als die zorg noodzakelijk is. Dan is er nog de gezondheid van mensen die chronisch ziek zijn of een blijvende beperking hebben. Deze zorgplicht is over de schutting gegooid van de gemeenten met een veel te klein budget en de mededeling “zoek het zelf maar uit”. Op dit laatste kom ik zo nog terug.

2. “De overheid moet zorgen voor voldoende goede woningen”. Voor wie het nog niet weet, we hebben al decennia lang een ernstig woningtekort en dat wordt steeds erger. Het is toch te gek voor woorden dat je tegenwoordig tot wel achttien jaar moet wachten om een woning te kunnen krijgen die bovendien veel te duur is en in de meeste gevallen niet eens passend is voor je woonsituatie. Bovendien zijn eigenlijk alle woningbouwverenigingen vermarkt, dus moeten ook winst maken die in veel gevallen weer afgedragen moet worden aan de overheid zodat die er weer allerlei prestige projecten mee kan ontwikkelen die vaak achteraf als mislukt betiteld kunnen worden.

3. “de overheid schept voorwaarden voor ontplooiing en vrijetijdsbesteding”. Nou, nog zo een. “Ontplooiing – je talenten ontwikkelen en helemaal gebruiken” Vraag hier bijvoorbeeld maar een na bij de studenten hoe die vinden dat de overheid het doet.

Ik ga het weer eens hebben over gemeenten en dan vooral wat de gemeente moet doen. Een voorbeeldje hiervan staat hier beschreven  ter aanvulling op dit moet de gemeente ook het VN-verdrag Handicap    naleven en toepassen. Ja, het is best veel waar ze op moeten letten, maar ze wilde zelf zo graag baasje spelen. Dus moeten ze het maar oplossen.

Een gemeente heeft veel verschillende taken. Laten we er eens een paar uit pakken en die even kort bespreken:

  1. geeft uitkeringen aan wie niet in eigen levensonderhoud kan voorzien.
  2. is verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de jeugdhulp.
  3. is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen en geeft geld uit aan leerlingen die extra begeleiding nodig hebben.
  4. houdt toezicht op de woningbouw en maakt daarover afspraken met woningcorporaties.
  5. legt straten, wegen, voetpaden en fietsroutes aan. En zorgt dat ze onderhouden worden.
  6. voert de Wet milieubeheer uit. Deze regelt onder andere de gescheiden inzameling van huisvuil.

Dan beginnen we maar eens bij:
1. Als ik het zo bekijk, gebeurd dit niet. Dit punt is toch bedoeld om mensen te voorzien in de middelen om in eigen onderhoud te kunnen voorzien? Waarom zijn er dan zoveel voedselbanken? Niet omdat de mensen in hun levensonderhoud kunnen voorzien. En zo zijn er nog vele dingen op te noemen waarom ze deze taak verzaken.

2. De wet maatschappelijke ondersteuning is bedoeld om mensen met een beperking zelfstandig mee te kunnen laten doen in de maatschappij. Dit vereist maatwerk, omdat iedere beperking bij ieder mens weer anders is. Ook heb je daar mensen in de uitvoering bij nodig die empathisch zijn en met mensen om kunnen gaan. Uit ervaring kan ik zeggen dat die in ieder geval niet bij de WMO werken, of in ieder geval veel en veel te weinig. Bovendien proberen ze iedereen een standaard voorziening in de maag te splitsen, waarmee ze absoluut niet geholpen zijn.

3. Verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen. Daarom natuurlijk dat scholen zo bij zijn met continu ventilatie in alle hoeken en gaten, af en toe raast windkracht 8 door de klaslokalen. En dan de extra begeleiding voor kinderen die dit nodig hebben? Ja, die krijgen ze wel, maar ondertussen dwingen ze kinderen die die extra begeleiding nodig hebben, om naar een andere school te gaan zoals het speciale onderwijs. Voorbeelden te over.

4. Houdt toezicht op de woningbouw. Welke woningbouw? Er heerst een woningcrisis, wachttijden van 18 jaar zijn geen uitzondering op een sociale woning. En wordt er dan wat gebouwd, dan zijn het bijvoorbeeld dure appartementen waar ‘Jan-met-de-pet’ nooit voor in aanmerking komt. Ander puntje wat ik hier niet snap, waarom kunnen mensen die huren in de sociale sector niet een huis kopen terwijl ze daarmee veel goedkoper uit zouden zijn. Als huurder betaal je al snel € 700,00 terwijl je als koper van een gelijkwaardig huis gemiddeld zo’n € 200,00 lager uit zou komen.

5. Legt straten, wegen, e.d. aan. En zorgt dat ze onderhouden worden. Daar hoef ik eigenlijk helemaal niets meer op te zeggen dan, pak een fiets of ga eens wandelen door een wijk en beleef het onderhoud. Ik beloof plechtig, ik kom bij niemand op bezoek in het ziekenhuis.

6. Voert de Wet milieubeheer uit. Deze regelt onder andere de gescheiden inzameling van huisvuil. Hier hebben ze in mijn gemeente geweldige oplossingen voor bedacht. “We halen alle prullenbakken weg, dan kunnen de mensen die ook niet meer vol gooien. Scheelt weer een boel geld.” Prachtig idee hè, dan gooien de mensen het vuil zo op de grond, hoeven ze de afvalbakken niet meer te legen. Wie dat bedacht heeft, moeten ze straks al het zwerfvuil laten opeten.

Het wordt weer hoog tijd dat de overheid gaat doen wat het moet doen, zorgen voor zijn burgers. Zorgen dat niemand tussen wal en schip valt. En vooral zorgen dat de burger weer het vertrouwen krijgt in de overheid, zowel rijksoverheid als gemeentelijke overheid.

 

Gerelateerde Afbeeldingen:

Weergaven: 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »