Het aquarium 7

DrukHet is al weer even geleden dat ik hier een stukje schreef. De reden was simpelweg dat ik te druk was. Ik had een ‘te’ volle agenda voor verschillende organisaties, en natuurlijk mijn aquarium en nog tal van andere zaken. En zo kan het gebeuren dat ik gewoon even echt geen tijd heb om te schrijven. Maar nu kon ik toch weer even tijd vrij maken om de aquarium toestanden te beschrijven.

De laatste maand heb ik mijn plantenbestand uitgebreid en verder zijn er nog wat belangrijke zaken aangepakt. Maar dat is voor later. Ik had eerder al planten besteld bij AquaplantsOnline, en dat was eigenlijk heel goed bevallen. Dus daarom besloot ik dat ik daar nog maar een aantal planten moest gaan bestellen. Na het planten van de eerste keer kreeg ik een beter inzicht waar ik nog te veel open ruimtes had en wat er nog bij moest komen. Niets stond me in de weg om een stevig aantal planten bij te bestellen.

Die bestelling was snel geregeld en op dinsdag kreeg ik de planten netjes veilig verpakt thuis afgeleverd. Gelukkig was de koerier relatief vroeg op de dag, zodat ik na de lunch alle tijd had om me met het aquarium bezig te houden. Als eerste natuurlijk de nieuwe planten bekeken en beoordeeld, zodat ik een goede indeling kon maken. Hiervoor moest ik wat van de huidige planten verplaatsen, maar dat kwam ook weer beter uit. Sommige planten stonden namelijk op plekken die ik niet zo geschikt vond, maar daar wel had geplaatst om te voorkomen dat de open gaten te groot zouden worden.

Planten_verpakt.jpgNadat ik sommige al aanwezige planten had verplaatst kon ik beginnen met de nieuwe lading. Eerst voorzichtig het kweekpotje verwijderen, waarna het steenwol van de wortels gehaald kon worden. Dit moet natuurlijk zo voorzichtig mogelijk gebeuren om de wortels niet te beschadigen. Nog even naspoelen in schoon water wat enigszins op temperatuur is en dan kan die het aquarium in. En natuurlijk er wel voor zorgen dat de wortels goed in de voedingsbodem komen, we willen immers dat ze mooi uitgroeien. En zo volgt de een na de andere plant naar een mooi plaatsje in het aquarium, op ééntje na dan.

Niet alle planten in het aquarium? Jawel hoor, maar die laatste is een Javavaren, die zetten we niet in de grond, maar dit zijn van die planten die op hout of stenen groeien. Die halen hun voeding niet deels uit de bodem, maar helemaal uit het water. In tegenstelling tot de meeste andere aquarium-planten, die hun voeding hoofdzakelijk uit de bodem halen en maar een klein beetje uit het water. Mijn Javavaren wordt dus op een stuk kienhout geplaatst, en niet zo als heel veel mensen met ‘plantenlijm’ maar gewoon met de middelen die voorhanden zijn. In dit geval een gat wat in het kienhout zit en een knopspeld. Met de knopspeld houd ik de Javavaren op zijn plek totdat hij op een natuurlijke manier zichzelf op het hout heeft vast gezet.

En nu is het even afwachten hoe alles zich ontwikkeld en of alle planten goed gaan groeien. En dat ging eigenlijk allemaal heel goed, de planten zette zich goed vast in de bodem met een prima wortelgroei en ze zagen er qua blad goed uit. Toch was er één ding wat me een beetje zorgen baarde. De uitstroom van het binnenfilter was nogal onstuimig. Af en toe leek het er wel op alsof er een zware storm woede onder water. Planten werden door de uitstroom nogal wild heen en weer geworpen. De vissen hadden er niet zo heel veel moeite mee, dat wil zeggen de meeste ontweken de sterke stroming en enkele gingen juist voor hun plezier in de sterke stroming zwemmen. Maar het doel van het aquarium werd hiermee eigenlijk volledig teniet gedaan. Namelijk het in alle rust kunnen genieten van de gecreëerde onderwaterwereld. Maar ja, wat moet je dan… Eigenlijk is er maar één oplossing, en dat is een andere pomp, maar waar haal je die zo gauw vandaan tegen een normale prijs en welke is de juiste voor mijn aquarium.

Eerst kijken we dan maar op Internet naar allerlei filmpjes op bijvoorbeeld Youtube, en allerhande beschrijvingen van filterpompen die online staan. Ook zijn verschillende aquaria-fora’s de revue gepasseerd. Na al deze informatie had ik mijn keuze al aardig beperkt tot twee of drie verschillende filterpompen die voor mijn aquarium geschikt zouden zijn. Nu ik dit wist ben ik Marktplaats en vergelijkbare websites op gegaan. Maar ja, dan zit je toch met ‘tweedehands’ meuk, je weet dan dus niet wat je koopt. Voor het zelfde geld heb je een pomp die er na een uurtje mee stopt of anderzijds problemen heeft. Nee, eigenlijk zou daar wel een nieuwe voor moeten komen… Maar dat kan weer aardig in de papieren lopen… Daarom maar eens met moeder de vrouw van gedachten gewisseld. En die was gewoon helder en duidelijk, beter een nieuwe die wat duurder is met garantie, dan zo’n ‘klungel’ van Marktplaats waarvan je eigenlijk niets weet. Dus eigenlijk een simpele ‘opdracht’, zoek een nieuwe betaalbare filterpomp waar je mee uit de voeten kunt.

Uiteindelijk had ik twee mogelijke kandidaten gevonden, toevallig ook nog beide in dezelfde winkel, dus hoeveel makkelijker kon het. De eerste was voor mij een vertrouwd merk, Eheim. De nieuwe types filterpompen waren voor mijn smaak te duur, maar het ‘klassieke’ model paste meer in mijn straatje. Minpuntje is dat je de aan- en afvoerslangen er nog los moet bijkopen, evenals de dubbele slangkranen om te voorkomen dat bijvoorbeeld het aquarium leeg zou lopen via de slangen. En uit ervaring wist ik dat deze nog wel eens om dreigde te vallen met alle mogelijke gevolgen van dien. Dan moet je dus bedenken dat de aanschaf van die slangen en kranen ook nog een lieve duit kosten. Iets wat de prijs weer opdreef tot boven het niveau van mijn tweede kandidaat.

Mijn tweede kandidaat dan, dat was de filterpomp van JBL, en wel type 902. Deze was dus iets duurder dan de Eheim, maar werd wel compleet geleverd, dus met alle benodigde slangen, filtermateriaal en dergelijke. Ook staat deze wat stabieler op zijn plek en heeft de aansluitingen en slangafsluitingen direct op de pomp zitten. Dus eigenlijk was het geen echte keuze, maar sprong de JBL 902 er bij mij met vlag en wimpel bovenuit.

Volgende keer gaan we verder…

Hits: 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »