Vertrouwen moet verdient worden

Ik ben op een punt aangekomen die me eigenlijk toch wel erg dwars zit. Tot voor kort had ik nog redelijk wat vertrouwen in de politiek, zowel landelijk als lokaal, en was altijd goed geïnteresseerd in de politiek. Al was het niet altijd het beleid wat ik graag zou zien, toch gaf het wel een bepaald vertrouwen van respect en oprechtheid. Ja, natuurlijk was ik het ook wel eens hartsgrondig oneens met de politieke besluiten die men nam, maar je kan het, volgens mij, nooit helemaal mee eens zijn lijkt mij. Er zijn altijd wel punten die je anders zou willen zien. Maar door verschillende zaken die er de laatste tijd passeerde is daar eigenlijk wel een einde aan gekomen.

Wat is dan het probleem hoor ik verschillende mensen denken. Nou bijvoorbeeld, er zijn landelijke verkiezingen geweest en dan denk je, men gaat serieus aan de slag om een regering te vormen. Niet dus, men loopt te ruziën over ditjes en datjes, over ik zou bijna zeggen onbenulligheden en van het formeren komt helemaal niets terecht. Natuurlijk moet er heel veel veranderen, er zijn in de voorbije jaren veel te veel fouten gemaakt en te veel mensen gedupeerd. Dat moet echt anders, maar niet op deze manier.

Maar erger dan dit vind ik nog de lokale politiek, de politiek die dicht bij de mensen moet staan. Wat ik hier meemaak is te gek voor woorden. Voor mij moet de politiek een voorbeeld vormen voor de burgers, voor hoe men zich gedraagt. Nou, als dit het voorbeeld is voor de burgerij, dan hebben binnen afzienbare tijd iets van een burgeroorlog of zo. Het lijkt wel een kleuterklas waar de een zijn zin niet krijgt en daarom maar de ander uitmaakt voor rotte vis. Nou kan het zijn dat dit misschien komt omdat de gemeentelijke raadzaal grenst aan de ‘vismarkt’, maar kom nou toch mensen. We zijn toch allemaal volwassenen, en als iemand een andere mening heeft, kan je dat alleen maar respecteren.

Nee, sommigen denken schijnbaar dat ze een ieder hun wil op kunnen leggen en als dat niet lukt, dat je die ander respectloos en gewoon onbeschoft kunt behandelen. Is dat het voorbeeld wat ze willen laten zien aan de burgers die ze moeten vertegenwoordigen? En als het dan bleef bij de onaangenaamheden in de raadzaal, maar nee, binnen de kortste tijden staat de sociale media vol geschreven met allerhande verwensingen en gaat het geruzie en het uiten van respectloze schuttingtaal gewoon door. Een afschuwelijke vertoning. Dat zijn niet de mensen die mij mogen vertegenwoordigen, ik heb mijn standaard zo staan dat je de ideeën van anderen dient te respecteren ook al ben je het er niet mee eens, door argumenten moet je iemand overtuigen, niet door intimidatie of verwensingen en bedreigingen. Dat is de basis van een democratie.

Zoals ik al zei, ik heb altijd interesse gehad voor de politiek en ook voor de verschillende standpunten die verschillende politieke stromingen hadden en uitdroegen, en ook respect gehad voor de verschillende meningen ook al waren die niet altijd de mijne. Maar mijn respect voor deze op een kleuterklas lijkende volksvertegenwoordiging is weg. Wat nu met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb altijd gestemd, maar waar moet ik nu naartoe met mijn stem? Er zijn natuurlijk partijen waar ik gevoelsmatig niet op zou stemmen, er zijn partijen waar ik het niet mee eens ben qua opvattingen en ideeën, maar wat ik vooral echt niet kan, is mijn stem geven aan een partij die niet hetzelfde respect op kan brengen voor een ander als dat ik zelf doe of in ieder geval daar in de buurt komt.

Ik kan wel stellen dat ik momenteel zwaar teleur gesteld ben in de lokale politiek, de mensen die mij en alle anderen moeten vertegenwoordigen. En ik hoop echt oprecht dat dit geschonden en geschokte vertrouwen voor de aanstaande verkiezingen weer hersteld wordt. Want deze gebeurtenissen geven mij heel erg weinig vertrouwen voor hoe het in de toekomst gaat worden.

En dan te bedenken dat ik een cursus ‘politiek actief met een beperking’ heb gevolgd.

 

Hits: 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »