Klassenjustitie

Er word door velen beweerd dat klassenjustitie niet bestaat in Nederland.
“In Nederland is iedereen voor de wet gelijk.”

Laat ik het daar nu helemaal niet mee eens zijn. Ja, iedereen is gelijk voor de wet, maar de één iets meer dan een ander. Zoals een (flauw) voorbeeldje wat ik tegen kwam: ‘../ als timmerlieden vaak tot gevangenisstraf worden veroordeeld wegens verduistering van een schroevendraaier, terwijl er nooit een hoogleraar wordt veroordeeld wegens verduistering van een ballpoint./..’

Een beter voorbeeld vond ik: ‘Een uitkeringsgerechtigde word voor drie maanden zijn uitkering afgenomen voor het vergeten opgeven van 2 uur betaald werk, maar die politica die een dubbele vergoeding opstreek voor ‘haar appartement in New York’ hoeft alleen maar sorry te zeggen.’

Het een en ander is ook wetenschappelijk onderzocht, deze link

Ik wil echter één klein aspect aanhalen voor wat betreft “Klassenjustitie” en dan met name de boetes. In mijn oordeel het duidelijkste voorbeeld van klassenjustitie. Overigens kan ik met enige opluchting zeggen dat ik al geruime tijd geen boete meer ontvangen heb.

Stelt u het zich eens voor, u bent op visite geweest en rijd met uw auto weg naar huis. Als groet toetert u nog even kort naar die personen waar u op bezoek bent geweest. Een toevallige agent die zich op de hoek van de straat achter een lantarenpaal schuil hield houd u met een brede grijns aan en schrijft met genoegen voor u een boete uit van € 350,00 voor het ‘onnodig toeteren’.

Nu zijn er verschillende mogelijkheden:

Een eerste mogelijkheid;
Ach u bent directeur van middelgroot tot groot bedrijf met een salaris van zo om en nabij één miljoen €uro (of meer) per jaar.

Dan is het een fooi en kost het u hooguit een flesje whiskey. Echt niets om over wakker te liggen. Sterker nog, als u na het in ontvangst nemen van het bonnetje van de agent door rijd, toetert u nog eens als groet naar de bewuste agent.

Een Tweede mogelijkheid;
U hebt het wat minder dan de persoon hiervoor, maar komt nog netjes aan de ‘Balkeenden-norm’.

Ai, vervelend… Nou moet ik toch maar een maandje wachten met de aanschaf van mijn nieuwe auto. Of: tja, dat word komende maand één keer minder uit gaat eten met het gezin. Ja dit laatste kan zeer ernstig zijn als er toevallig thuis niemand is die een fatsoenlijke maaltijd op tafel kan zetten.

In dat geval heb ik een tip, er zijn diverse restaurants (zonder een ster) die complete maaltijden thuis kunnen bezorgen. Tegenwoordig zijn die er in overvloed en bovendien uit alle mogelijk denkbare delen van de wereld.

Een derde mogelijkheid;
U behoort toe aan de klasse van de harde arbeider, de kleine middenstander en anderen in vergelijkbare situaties.

Verdorie… Waarom gebeurt mij dat nu weer… Tja, soms loop je tegen de lamp en dan moet je het bezuren. € 350,00 is een hele hap uit ons spaargeld, dan moeten we toch maar dit jaar één week op wintersport in plaats van twee weken. Dat zullen ze niet leuk vinden thuis, maar ik kan er ook even niets aan doen. Hebben we alleen het probleem van die tweede week… Wat moeten we in hemelsnaam met de kinderen doen… Een week dat gejengel aan de kop kan ik echt niet aan, dat overleef ik niet.

Ook hier heb ik een tip: een uitgelezen kans om je gezin te leren kennen. Ga ‘gezellig’ spelletjes doen of stuur ze naar het zwembad, bioscoop of wat dan ook. Er is zoveel leuks en goeds te doen thuis en met een beetje goede wil komt iedereen er beter uit.

Een vierde mogelijkheid;
U hebt pech… U hoort tot de lage klasse van Nederland. U heeft geen werk, u zit in de bijstand of u bent arbeidsongeschikt.

Nou, pak je boeltje maar in. Dit betekend twee maanden vasten en geen bezoekjes aan wie dan ook meer het komende jaar. Maar ja, je was toch al een loser en werkschuw (volgens bepaalde politici dan) Ga maar werk zoeken en zeur niet! Wat zeg je? Er is geen werk vanwege de crisis? Ja, daar kan ik toch niets aan doen, had je maar politici moeten worden, dan heb je nergens last van… Wij zorgen wel goed voor onszelf.

Wat zeg je, je gezin heeft niets meer te eten vanwege die absurd hoge boete? Tja, had je van te voren aan moeten denken… Wij noemen dat ‘eigen verantwoordelijkheid van de burger’ in het openbaar, in de wandelgangen hebben we het over ‘pikken van wie je het pikken kunt’. Voordeel voor ons is dat jullie toch niet georganiseerd zijn en niet grootschalig in opstand komen, dus hebben we in ‘Den Haag’ niets te vrezen.

Hierboven een paar voorbeeldjes opgesomd van één enkele boete, maar in feite kan dit voor iedere boete gesteld worden. Het blijft immers in ieder geval het zelfde verhaal.

In de grondwet staat dat voor de wet iedereen gelijk is. Laten we positief blijven en dat voor het gemak even voor waarheid aannemen.

Als iemand een ernstig misdrijf begaat en hij of zij voor de rechter moet verschijnen, kan deze persoon veroordeeld worden tot een gevangenisstraf. (Ja, ik weet dat dat in de werkelijke wereld afhangt welke advocaat je kunt betalen) Maar dit laat ik hier even helemaal buiten beschouwing,

Een boete is van vroeger uit bedoeld om iemand die een overtreding heeft begaan daarvoor te straffen. Als de wet voor iedereen gelijk is, dient dus ook iedereen voor een zelfde overtreding even zwaar gestraft te worden. En hier gaat het helemaal verkeerd.

Een boete in onze huidige maatschappij bestraft je zwaarder des te lager je op de maatschappelijke ladder staat. Dus worden mensen omgekeerd evenredig zwaar gestraft. Ter verduidelijking, die boete van € 350,00 telt voor iemand met een jaarinkomen van € 20.000,00 veel zwaarder dan iemand met een jaarinkomen van € 1.000.000,00.

Ik kan hieruit niet anders concluderen dan dat er dus een heel duidelijke klassenjustitie heerst in Nederland. Rechtvaardiger zou zijn om een ‘grootverdiener’ die dezelfde overtreding begaat te beboeten met een zelfde percentage van zijn inkomen.

Die boete zou dan bij een inkomen van € 1,000.000,00 neerkomen op € 1.7500,00. En nog zou dat dan veel minder pijn doen dan die boete voor iemand met een inkomen van € 20.000,00 omdat hij gewoonweg veel meer over houd.

Helaas zullen we het wel nooit meemaken. Immers, de personen die het bepalen kijken wel uit om voor een rechtvaardiger boetesysteem te gaan. Ze zouden in hun eigen vlees snijden en bovendien kunnen ze het ‘plebse volk’ dan niet onder de duim houden.

 

Hits: 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »