Het aquarium 4

Mooi, we gaan dus overstappen op LED-verlichting. Min of meer noodgedwongen, maar TL eruit, LED erin. Makkelijker gezegd dan gedaan overigens. De LED-buizen zijn precies 120 cm lang, en daar komt nog 4 cm bij voor de lamphouders. En aangezien mijn aquarium 120 cm lang is, kom ik nog een stukje aquarium tekort om mijn verlichting goed en veilig te kunnen monteren. Maar ook dat probleempje kunnen we tackelen door een omkasting om het aquarium heen te bouwen. Eigenlijk ook weer zoals ik het graag wil, bovendien geeft het wat extra bescherming aan het aquarium en blijft de warmte van het aquarium beter bewaard.

Nu heb ik van vroegere projecten nog een flinke stapel hout liggen die ik mooi kan gebruiken voor de omkasting. Een soort van recyclen dus. 😆  En de omkasting is snel uitgedacht en ook het bouwen van deze kast neemt niet zo heel veel tijd in beslag. De achterwand blijft open. De zijwanden worden helemaal afgesloten en de voorzijde krijgt een soort van schilderijlijst. Bovenop komt een klep in twee delen, dit omdat niet altijd de hele bovenkant er vanaf hoeft. Over de afwerking ben ik er nog niet helemaal uit, moet dit schilderwerk worden of plakwerk met folie worden. Op zich zit ik meer aan het laatste te denken omdat het makkelijker is en bovendien, je krijgt dan alles egaal de zelfde kleur. Maar dat zien we later wel een keer.

Als eerste maar de LED-buizen bestellen, in dit geval vanwege corona online bij Conrad, twee buizen één van 6400K en één van 3000K en vier lamphouders. Krijg ik een berichtje dat één lamp direct leverbaar is, één lamp een levertijd heeft van twee weken en de vier lamphouders vijf weken. #$**^  👿 Één buis krijg ik twee dagen later geleverd, één buis krijg ik ‘gelukkig’ een week later geleverd, maar van de lamphouders krijg ik een mail dat dat zeker nog vijf weken langer gaat duren. Maar daar kan ik dus niet op wachten. Zonder die lamphouders kan je niets beginnen met de buizen, dus maar eens kijken of die ergens anders nog online te vinden zijn. Gelukkig vind ik een online shop in elektromateriaal die ze ook kan leveren, en nog goedkoper ook  😎 Dus dan daar maak vier lamphouders besteld, en prompt de volgende dag worden die al bezorgd. Joehoe… nu kan ik alsnog de verlichting in orde maken.

Het mooie van die LED-buizen is dat ze direct op de netspanning kunnen worden aangesloten en niks geen voorschakelapperatuur nodig hebben. Dat spaart energie en hoofdbrekens over de precieze aansluiting. De aansluiting is dan ook snel voor elkaar en kan het licht ontstoken worden… Een flinke bult licht komt eruit… maar toch, voor het aquarium is het toch nog wat te weinig, denk ik. Na het één en ander nog eens goed bekeken te hebben kom ik tot de conclusie dat er toch zeker één LED-buis van 6500K bij moet komen. Ja, die heb ik besteld bij dezelfde online elektramaterialen shop waar ik de eerdere lamphouders ook bestelde, samen met nog wat extra lamphouders. Vier stuks, waarvan twee als reserve. En ook die worden geheel tevreden de eerstvolgende werkdag bezorgd. (er zat wel een weekend tussen  😉 )

Nadat ook die derde buis is geplaatst ben ik tevreden over de hoeveelheid licht in het aquarium. Geschakeld wordt de verlichting met twee schakelklokken, zodat er in ieder geval iets van opbouw van de lichtopbrengst is om opkomende zon en vallende avond imiteren. Dan is het tijd om het aquarium te vullen met water. Een spannende gebeurtenis, omdat nu gaat blijken of het aquarium daadwerkelijk waterdicht is. Voor het zelfde geld zit er ergens een lekje en dan zijn we in de aap gelogeerd. Een ander puntje was het daadwerkelijke vullen. Ik heb wel een tuinslang, maar dat ding heeft altijd buiten gestaan en is door alle fijn stof en andere rommel ontzettend smerig geworden. En die rommel wil ik natuurlijk niet in mijn aquarium hebben. Het alternatief is emmertjes water halen schoteltje op het grind zetten en dan voorzichtig met een maatbeker het water in de bak gieten. Dat schoteltje is dan om te voorkomen dat je met het ingieten het grind weg spoelt.

Nu is het natuurlijk zo dat ik fysiek niet zo lekker in elkaar zit, dus het heen en weer lopen met die emmertjes water is eigenlijk ook geen optie. Maar daar is dan weer mijn echtgenote, zij bied aan om heen en weer te lopen terwijl ik dan het water met een maatbeker in het aquarium schep. En zo gaat emmer na emmer de bak in. Als we ongeveer op een derde van de hoeveelheid water zitten vraagt mijn vrouw, “zijn we er al bijna?”, en ik “Ja, we zitten al bijna op de helft”. Ik was in mijn optimistische berekening uitgegaan van emmers met 20 liter inhoud. Dat zou ongeveer neerkomen op een keer of twaalf heen en weer lopen. We hadden echter maar emmers van maximaal 10 liter, die ook nog niet vol zaten, dus het heen en weer wandelen werd iets meer. Maar ik besloot dat maar even niet te vertellen om de moed er in te houden 😛 . En ik wilde natuurlijk het aquarium vol hebben om over de nacht heen te kunnen zien of hij echt helemaal dicht was.

Aquarium gevuld met water. Het laatste stuk van het vullen ging een stuk sneller, dus na heel veel emmertjes was het aquarium vol en kon ik de filterpomp uitproberen. Stekker er in en… niets… er gebeurde niets. Ik had gelijk iets van gloeiende gloeiende gloeiende… 😡  Ik zag het alweer gebeuren dat de pomp stuk was en hiervoor een nieuwe zou moeten kopen. En eigenlijk gek hè, als er een apparaat is wat het niet doet, gaat een mens altijd lopen frutten. Beetje aan het snoer friemelen… beetje aan de pomp voelen… beetje op de pomp kloppen… en eigenlijk helpt dat allemaal niets. Totdat ik zag dat het leek alsof de pomp niet ver genoeg in het pomphuis zat. Ik had namelijk eerder de hele pomp uit elkaar gehaald om goed schoon te maken. Dus maar even de duim erop gezet en iets verder duwen en daar schoof de pomp iets verder het pomphuis in. Niet dat dat nu de oplossing was, maar door de plotselinge beweging is waarschijnlijk het waterschoepje los geschoten en begon de pomp te draaien. Hij deed het weer.

Een stevige straal water kwam uit de monding van het pomphuis en het filter kon zijn werk doen. De eerste week eerst maar over actieve kool filteren om zo veel mogelijk alle gifstoffen uit het water te filteren. Kraanwater is eigenlijk nooit optimaal geschikt voor aquaria maar het kan goed behandeld worden om het wel geschikt te maken. Filteren is daar een belangrijk onderdeel van.

De volgende keer gaan we verder met de inrichting.

 

Gerelateerde Afbeeldingen:

Weergaven: 0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »