Het aquarium 3

Als bodembedekking kunnen we kiezen uit verschillende materialen, grofweg verdeeld in zand of grind. Ik kies eigenlijk altijd voor fijn grind (1-2mm) in een vrij donkere kleur en hier heb ik mijn eigen redenen voor.

Zak met grindAls eerste kies ik altijd voor grind omdat dat minder problemen geeft dan zand. Als je zoals ik gaat voor een gezelschapsaquarium is in mijn ogen grind de beste keuze omdat je bijvoorbeeld in je bestand ook vissen kunt hebben zitten, die nogal eens woelend over de bodem gaan. Heb je een zandbodem, dan heb je met woelende vissen ook altijd stofwolken in je aquarium. En dit kan een heel onrustig beeld geven. Bovendien kan dat zand dan makkelijk in je pomp terecht komen en we weten allemaal eigenlijk wel wat zand voor een schurende werking kan hebben. Ook bij het reinigen van de bodem met bijvoorbeeld een hevelslang of een stofzuigertje kan het makkelijk gebeuren dat er veel zand wordt meegezogen. Met grind gebeurd dat minder snel en grind stuift niet.  😆 

Met het grind wat ik altijd gebruik, kunnen vissen die graag woelen, toch grotendeels hun gang gaan, zonder dat er constant grote stofwolken door je aquarium drijven. De grindkorrels zijn klein genoeg om in te woelen, maar groot genoeg om niet te stuiven. Dan de kleur, dat vind ik ook een belangrijk puntje. Ik ga dus altijd voor een vrij donkere bruine kleur. Feitelijk zijn het heel veel verschillende kleuren, maar het merendeel van de grindkorrels heeft een bruinachtige kleur en als je het op een vlakte legt, geeft het geheel een bruine uitstraling. Overigens was dit ook bijna het enige wat ‘vroeger’ in voldoende mate beschikbaar was. Het is in mijn ogen ook wel het grind wat overal bij past.

Ja, tegenwoordig zijn er vele soorten en kleuren grind. Ieder grind heeft wel zijn voors en tegens en ik zal er een paar algemene even benoemen. Neem bijvoorbeeld wit grind, of in ieder geval de lichte kleuren. Mijn advies, begin er niet aan. Het maakt je aquarium heel erg flets en bovendien heel gevoelig voor algen. Doordat het licht op het witte grind weerkaatst wordt, word de algengroei sterk bevordert. En algen wil je zo ver mogelijk bij je aquarium vandaan houden. Waar het lichte grind wel heel mooi zou kunnen uitkomen, zijn de zogenaamde holen-aquaria, waar donkere holen worden nagebootst. Maar daar heb je dus ook minimale verlichting boven en direct daglicht heeft meestal helemaal geen toegang tot deze aquaria. Nou moet ik ook zeggen dat direct daglicht voor de meeste aquaria een ongenode gast is hoor.

Voorbeeld van zwart grindEn zo is er bijvoorbeeld ook egaal zwart of egaal donkerbruin grind. Over het algemeen vind ik dit niet echt geschikt voor een gezelschapsaquarium. Daar in tegen heb ik geweldig mooie speciaal-aquaria gezien met diep zwart grind en in contrast daarmee fel groene waterplanten. Echt schitterend gewoon. Maar zoals ik al aangeef, naar mijn idee zijn dit de soorten grind die goed passen bij een speciaal-aquarium en niet bij een gezelschapsaquarium. Over andere kleuren grind ga ik het niet hebben, kleuren zoals rood, geel, groen, blauw grind of weet ik wat allemaal, kan ik eigenlijk niet waarderen in een serieus aquarium. Het heeft absoluut niets natuurlijks en dat is vind ik essentieel voor een evenwichtig aquarium. Bovendien zullen de vissen zich niet op hun gemak voelen.

Terug naar waar we waren. Voordat we het grind in het aquarium kunnen doen, moet het eerst gewassen worden. Grind dat we in de winkel kopen is ‘vervuild’ met allerhande rommel die er uit moet. Dus we deponeren een deel van het grind in een emmer. En nu heb ik speciaal voor het grindwassen een hulpmiddeltje gemaakt, namelijk een stuk tuinslang van zo’n 1½ meter met aan de ene kant een zo’n snelkoppeling voor de buitenkraan aansluiting en aan de andere kant een stukje van ± 30 cm elektra pvc-pijp. Met dit stukje pijp kan je zo makkelijk door het grind in de emmer roeren om alle ongewenste delen eruit te spoelen. Het wassen van het grind gaat dan ook door totdat het water compleet helder blijft en er geen los zwevende deeltjes meer door het water gaan. Als dit zover is, kan het grind gelijk het aquarium in. En dan niet als een dolle die emmer boven het aquarium omkeren, maar behoedzaam in het aquarium scheppen om zo min mogelijk de voedingsbodem te verstoren. En vervolgens verdelen we het grind netjes over de bodem. Hierna kunnen we er nog voor kiezen om zo links en rechts wat ‘rotsen’ neer te leggen en mogelijk een stuk kienhout of bijvoorbeeld mangrove-wortel erbij te leggen. Al na gelang dat je wens is.

Ik ben in ieder geval tevreden met wat ik tot nu toe gedaan heb. Eén minpuntje heb ik echter wel, door de corona-lockdown zitten de niet essentiële winkels dicht, Zo ook de winkel waar ik wil gaan kijken voor een mooie mangrove-wortel dus die is er nog niet, maar dat hoop ik later alsnog te kunnen doen. Een ander puntje wat tijdens het leggen van het grind gebeurde… De lichtbalk viel om… 😡  en natuurlijk knapte hierbij één TL-buis. En nu is het zo dat als er één lamp niet in zit, de tweede het ook niet doet. Dus ik had geen verlichting meer. En een nieuwe TL kopen was voor mij eigenlijk ook geen optie, omdat de TL’s van Juwel afwijkend zijn in maatvoering, kan je alleen maar een Juwel-TL er in doen. En die zijn schreeuwend duur!!! Voor één Juwel-TL kan je minimaal vijf normale TL’s kopen en waarschijnlijk nog veel meer. Aangezien ik toch al van plan was om in de toekomst over te stappen op LED-verlichting, was het dus economisch verantwoord om dan nu maar die overstap te maken.

Maar daarover volgende keer meer.

 

Gerelateerde Afbeeldingen:

Weergaven: 0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »