Het aquarium 2

Net geplaatst aquarium met restanten grind en voedingsbodem.Goed, daar staat die dan, mijn nieuwe tweedehands aquarium. Met nog een paar centimeter water, een vervuilde grindbodem en mogelijk nog iets wat ooit eens een voedingsbodem zou kunnen zijn geweest. Maar daar ben ik me niet zeker van. Wel zeker ben ik er van dat ik dit aquarium in alle rust ga opbouwen. (mijn gezin geloofd daar geen steek van 😉 )

Het eerste wat me nu te doen staat is het aquarium goed schoon te maken, dat houd in, alles wat er nu in zit er uit halen en vervolgens al het glaswerk goed schoon maken. Dus heb ik een emmer geleend bij moeders de vrouw en een stoffer-en-blik. Die stoffer gooi ik gelijk aan de kant want die heb ik niet nodig. Met het blik kan ik heel mooi al het grind opscheppen en in de emmer deponeren. Dankzij een rubber rand die aan het blik zit kan ik dat doen zonder te krassen in het glas, bovendien kan ik ook steeds wat water er mee uit scheppen. Na drie volle emmers is al het grind uit de bak en rest er alleen nog een beetje water. Ook dat schep ik zoveel mogelijk met het blik uit het aquarium en het laatste beetje doe ik met doeken.

Nu alle oude ‘rommel’ eruit is kan ik een emmer schoon water pakken met een spons om alle aanslag van de ruiten te poetsen, Met name de voorruit is erg bevuild met algen en andere viezigheid. Dat wil je natuurlijk niet in je aquarium hebben, want dan sta je al met 1-0 achter als het gaat om een mooi, gezond en schoon aquarium te krijgen. Na alle viezigheid van de ruiten te hebben weg gepoetst, neem ik het binnenfilter mee naar de keuken voor een grondige reiniging. Nou, daar zat wat bagger in hoor. Volgens mij had dat filter het laatste jaar geen onderhoud gehad. Alles, maar dan ook echt alles zat onder een dikke laag slib. Dus alles wat ik los kon halen heb ik eruit gehaald en ben eerst maar begonnen alles onder een sterke waterstraal zo goed mogelijk schoon te spoelen. Maar goed dat mijn vrouw een middagje weg was, want die zou niet blij zijn geweest met wat er allemaal uit kwam.

net geplaatst aquarium schoon gemaakt.Nadat alles redelijk schoon was gespoeld werd het tijd voor de betere schoonmaak. Eerst maar bak van het filter heel goed schoon gemaakt, en dan vooral de waterinlaat. Daar zitten kleine spijltjes in die een beetje moeten voorkomen dat de vissen in de pomp terecht komen. Al zullen eventuele jongen er makkelijk doorheen passen. Maar dat lossen we dan wel weer op. Met wattentips ben ik tussen de spijltjes door gegaan om ook echt alle vuil weg te krijgen. Een hele klus, en ja, je haalt daar ook alle goede bacteriën mee weg. Maar liever heb ik straks een compleet nieuwe bacteriënhuishouding dan oude waarvan ik niets weet en er mogelijk ziektes in het aquarium van kunnen ontstaan. Vervolgens neem ik de pomp en haal die zo ver als mogelijk is uit elkaar en maak ook al die onderdelen goed schoon. Ook de pomp zat helemaal vol met vieze smurrie. Nadat de pomp echt helemaal schoon is gemaakt, zet ik die weer in elkaar en kan die weer terug gezet worden in de filterbak.

Dan zijn de sponsen aan de beurt, vier verschillende soorten verdeeld over zes stukken. Die worden constant gespoeld in schoon water, net zolang totdat het water helemaal helder blijft. Nou, dat neemt natuurlijk ook wat tijd in beslag, maar het komt uiteindelijk allemaal goed voor elkaar. Wel is me opgevallen dat ik nog twee onderdelen mis in de samenstelling van het filtermateriaal. Als eerste is dat de actieve kool, bedoeld om de gifstoffen uit het water te filteren. Gelukkig had ik al een nieuwe pot actieve kool gekocht toen ik de voedingsbodem en het bodemgrind ging kopen, omdat dat meestal ook vervangen moet worden. Maar wat ik ook niet terug vind in het filter zijn de stukjes keramische pijp. Deze dienen vaak als uitstekende kweekplek van de ‘goede bacteriën’ die we in het aquarium nodig hebben. Dus hiervoor zal ik nog snel iets moeten regelen. Maar fijn, het filter weer helemaal in elkaar gezet met de delen die ik wel heb en het filter weer in het aquarium geplaatst.

Dan was er nog iets met de verlichting aan de hand… die deed het niet, en volgens de vorige eigenaar zat er kortsluiting in de lampen. Nou, ik kan me van alles voorstellen, maar geen kortsluiting in de lampen. Ik dacht bij mezelf, dat probleempje moet ik toch zelf op kunnen lossen. Ik bekeek het geheel eens even en zag dat er om de snoerschakelaar tape gewikkeld was. Volgens mij om te voorkomen dat die schakelaar gebruikt zou worden. Dus heel simpel, aangezien mijn verlichting toch per schakelklok bediend zou worden, halen we maar vast die snoerschakelaar er tussen uit. Dan lijkt mij het probleem wel opgelost te zijn. En inderdaad, snoerschakelaar er tussen uit geknipt, nieuwe stekker er op en in de wandcontactdoos met die stekker. En toen was er licht… Mooi als een plan klopt zoals bedacht.

Juwel aquarium achterwand.Nu kon er dan begonnen worden met de opbouw van het aquarium. Te beginnen met de achterwand, daar moet iets voor komen om te voorkomen dat je dwars door de bak heen kijken en de schrootjeswand ziet tegen de muur aan. Dat zou immers geen gezicht zijn. Nu wil het toeval dat ik van mijn dochter een paar waardebonnen heb gekregen die ik weer kan inwisselen bij een aquarium-specialist. In dit geval ‘de Watermolen’ in Doetinchem. Vroeger was ik daar al eens geweest, en het was toen een mooie zaak met goede kennis van zaken. Dus ik samen met moeders de vrouw naar de Watermolen, natuurlijk ook even rondkijken wat er allemaal te vinden was. In eerste instantie zat ik te denken aan piepschuimen achterwand, die had ik vroeger ook en voldeed altijd prima. Je zal er straks toch weinig van terug zien omdat er eigenlijk allemaal planten voor komen te staan. Maar wat blijkt… die hebben ze niet meer in de afmetingen die ik moet hebben. Wel hadden ze nog allerlei 3D-achterwanden van Jewel, maar zoals ik al eerder had uitgezocht zijn die dingen schreeuwend duur… behalve bij de Watermolen waar ze die platen hadden afgeprijsd met ruim 50%. Ja, dan word het in één keer wel interessant, en zo had ik twee achterwanden voor minder dan de prijs van één. Bovendien had ik nog die waardebonnen… dus eigenlijk koste het me niets. Ik kreeg zelfs nog 10 cent toe. Hahahahahaha. Thuis gekomen heb ik de achterwanden op maat gemaakt en in het aquarium gezet.

Zoals al eerder verteld, had ik ook al de voedingsbodem en grind voor op de bodem gehaald. Maar, hoeveel voedingsbodem heb je nu nodig. Nou, dat is heel simpel uit te rekenen, namelijk lxbxh, oftewel 12dm x 4dm x 0,4dm = 19,2L. Nou zal je misschien denken waarom nou ineens dm oftewel decimeters, heel simpel 1dm3 = 1 liter, dus ik heb voor mijn aquarium afgerond 20 liter voedingsbodem nodig. Aan de voorzijde iets minder dan 4 cm en aan de achterkant iets meer dan 4 cm. En zo ziet het er al weer een stuk vriendelijker uit.

De volgende keer gaan we verder met de bodembedekking…

 

Hits: 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »